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Extracurricular Cooperative Code Handbook 
 
Lostant Grade School #425 and Tonica Grade School #79 work cooperatively to provide 
sporting and extracurricular opportunities for students. Students who wish to participate 
in a co-op sport or activity will be expected to comply with the rules in that agreement as 
well as the coaches rules.  
 
Interscholastic Philosophy Statement/Guidelines  
We believe interscholastic athletics and extra-curricular activities are an integral part of 
the total curriculum of the school. It is believed the following statements reflect our 
philosophy:  
● Activities must be for all boys and girls who wish to participate between grades 5-8. 
4th graders may be asked to participate in various activities but none that are under the 
guidance of the IESA (7th and 8th grade level).  
● Athletics and extra curricular activities must be educational and contain learning 
experiences that fit into the overall educational program; be controlled by school 
authorities, both local and state; and have been duly approved by the School Boards. 
● Emphasis will be on fun, physical development, skills, social experience, good 
sportsmanship, and achieving team goals.  
● 7th and 8th grade athletes will participate but may not get playing time in all games.  
● Students will play at their grade level unless circumstances warrant a move to a 
higher level due to low numbers and with Athletic Director approval.  
 
Sportsmanship Participants, coaches/sponsors, fans, community members, and any 
other representatives of Lostant Grade School #425 and Tonica Grade School #79 are 
expected to demonstrate the highest qualities of sportsmanship. Swearing, use of 
questionable language, obscene gestures, inappropriate body language, arguing, or 
insubordination towards game officials, coaches/sponsors, other athletes, and 
spectators will not be tolerated. The administration and coach/sponsor will handle these 
cases individually, but repeated instances will cause dismissal from the team or activity. 
Poor sportsmanship is never acceptable.  
 
In addition, IESA has consequences for ejections. Both districts will follow the IESA 
rules for ejection and may also serve additional suspensions from events at the schools 
of the cooperative and be required to pay the IESA fine due to ejection. 
 
Expectations for Participants  
Participants are to fully comply with district policies and regulations for participation in 
athletics and co-curricular activities. Only athletes who are members of a team are to be 
present at practice. There shall be no parents, siblings or friends of athletes present. 
Coaches may ask high school athletes to help with practices. 
 ● As long as a transfer student did not try out, practice, or participate in the previous 
school he/she can join the team. Participants are expected to observe all 
training/practice rules. 



 ● Participants are expected to give their best effort at all times. This is for practices and 
contests.  
● Participants are expected to represent their schools and the cooperative in a positive 
manner and display outstanding sportsmanship, and high standards of acceptable 
social behavior.  
● IESA rule 3.042 states students may participate in non-school athletic competition, 
either as individuals or team members, at any time they are not members of a school 
team in that same sport. Participation in those teams is encouraged as long as the 
activity does not conflict with a school sponsored sport or activity. If there is a conflict 
the student must be in compliance with the school sponsored activity.  
● Participants are to be present for and participate fully in all practices and 
games/events/contests with the exception of ineligible participants, unless excused by 
the coach or sponsor. Participants who know in advance that they will be absent from 
practice or an event for appointments or other good reasons (excluding participation on 
another athletic team) must discuss his/her absence with the coach/sponsor in advance. 
Unexcused absences from practices or games will carry penalties as determined by the 
coach/sponsor.  
● It is required that every participant and parent/guardian sign off that they have read, 
understand, and will implement the activities handbook regulations.  
● If a participant neglects or does not take proper care of his/her uniform, including lost 
items, they must pay the cost of replacing the individual uniform at a price determined 
by the activity director. 
 ● Participants are expected to comply with all rules and directions governed by State 
sponsored events as well as all team and school rules when attending state events. 
This would also include any directions and rules given by coaches or other school 
affiliated adults during the event. 
● It is the responsibility of the participant and their parents to pay for any expenses they 
committed to before the first contest of the season. 
● It is the responsibility of the participant to return within one week from the end of the 
season clean uniforms and/or any other clothing or gear issued to the participant during 
the course of the activity.  
● The student must be in attendance by 11:00 a.m.  to participate in an event that 
evening unless a legitimate, prearranged excuse other than personal illness is used 
(examples: doctor or dentist appointment, funeral, or family emergency).  An athlete 
who has one or more truancies or who has been suspended from school may be 
suspended from participation in athletic activities by administration.  
 
Program Development  
● The head coach or sponsor will be responsible for his/her own programs. In cases 
where there are disagreements about program development or coordination between 
levels, all coaches and sponsors involved shall meet with the administration to achieve 
a positive resolution of any problems.  
● Coaches may hold camps to teach fundamentals and skills needed for their individual 
sports. 
 



Students shall be encouraged to attend appropriate camps and clinics to learn 
fundamentals and to practice the basic skills and techniques of the activity, but 
attendance at camps or clinics is not mandatory to participate in athletics or 
co-curricular programs. Transportation must be coordinated and available if held during 
the season.  
 
Eligibility Requirements  
● The participant, coach/sponsor, and parents will be notified if a participant becomes 
ineligible. All eligibility is figured at 9am on Monday. Eligibility runs from Monday to 
Sunday. Administration and or the Activities Director will notify coaches, all participants 
and their parents of the ineligibility.  
● Participants who are ineligible may not participate in games or practices and are 
expected to be spending time working on raising their grade. 
 ● Eligibility checks will begin the week after the start of the new quarter or report card 
period.  
● Participants who are listed as ineligible for a third time during the course of a season 
are no longer allowed to be a member of the team. 
 
Behavior Expectations 
While being a member of the cooperative extracurricular team requires commitment, it 
is also important that our participants are not only showing positive behavior on the 
court, the field but also the classroom. Additional situations can be applied at the 
discretion of the administration of both schools.  
 
It is expected that student participants of the cooperative program display themselves 
and their teams appropriately not only in school but also in the communities and via 
social media.  
 
Participants in extracurricular activities are subject to the disciplinary procedures that 
are outlined in their respective school’s student handbook. They are also subject to the 
team expectations and consequences as well. The season ends on the game of their 
last contest as a member of the team.  
 
Participant Expectations for Practices  
No missed practices are allowed unless prior approval is received from the coach. The 
athlete/parent is required to notify the head coach or front office prior to missing 
practice. (Participants may not tell a teammate; they can’t give participant approval.)  
● Participants must be on time: This means he/she is dressed and ready to play at 3:45 
p.m. If an athlete is late to practice, the team coach will give the consequence.  
● Other sports will not infringe on Cobras practices. If a participant misses a practice to 
go and practice another sport, this will count as an unexcused absence.  
● Missing practice for a family function, emergency or vacation will be addressed with 
each individual family.  
● Being present at practice but not participating will be considered a “missed practice”.  
 



Chain of Command  
Before the start of each sport, the head coach will conduct a mandatory parent meeting 
regarding rules, regulations and additional team rules will be distributed at that time. If at 
any time, an athlete or parent has an issue/concern with a coach or program, the below 
process should be followed:  
1) Athlete meets with the coach to discuss the problem  
2) Parents and/or athlete meet with the coach  
3) Parents and/or athlete meet with the Athletic Director and/or Principal  
4) Parents schedule a meeting with the District Superintendent  
 
Coaches should never be approached to discuss a problem or complaint immediately 
following a game.  
 
24 Hour Rule  
Adults, parents, guardians and spectators, are not to approach a coach to discuss a 
situation, game, a game incident or a situation that occurred during the game that has 
provoked an adverse emotional response or a hostile situation until at least 24 hours 
after the fact.  
 
Procedures When a Participant is Ill or Injured  
Athlete health is of concern to coaches and every member of the team. In the event an 
athlete feels ill or injured, the student participant should notify the coach. Even minor 
injuries can become serious; therefore, all injuries should be reported to the coach. Any 
sickness/injuries will be addressed with the athlete’s best interests in mind. If an athlete 
is injured and has visited a doctor, a release note is REQUIRED from the doctor 
BEFORE the student will be allowed to resume practice. A participant who has been 
excluded from PE by a licensed medical professional will not be allowed to participate in 
practices or games until released Whenever a student participant is injured or has an 
illness of a minor nature, he/she is required to dress out (but not participate) and stay 
with the team during the workout or practice. Participants learn from each practice 
session, whether he/she is actually practicing or simply observing.  
 
Student Athlete Concussion Information  
Before being allowed to participate in a sporting activity, a student must have a signed 
documentation agreeing to comply with the policies and procedures on student athletic 
concussions and head injuries. A student athlete who exhibits signs, symptoms, or 
behaviors consistent with a concussion in a practice or a game will be removed from 
participation or competition at that time. A student athlete who has been removed from 
an interscholastic contest for a possible concussion or head injury may not return to that 
contest unless cleared to do so by a physician licensed to practice medicine in all its 
branches in Illinois or a certified athletic trainer. If not cleared to return to that contest, a 
student athlete may not return to play, practice, P.E. or recess until the student athlete 
has provided his or her school with written clearance from a physician licensed to 
practice medicine in all its branches in Illinois or a certified athletic trainer working in 
conjunction with a physician licensed to practice medicine in all its branches in Illinois. 


